SEO-analys!
Vi gör en bedömning av dina chanser att nå toppen på olika sökord och tar sedan fram en handlingsplan. Du kan därefter välja att implementera strategin på egen hand, eller ta hjälp av oss.
Från 3 900 kr + moms


Utbildningar
Just nu erbjuder vi endast online-utbildningar. Kontakta oss för mer information. 

ARTICLE
310
2796d1b90b0bd5bfbf38551e7ad276d9
Tillbaka

Ökning av hackade hemsidor - så skyddar du dig

Du kanske också har sett det på löpsedlarna det senaste året: "Tusentals bloggar och hemsidor har säkerhetshål". "Tidningar hackade med obscen rubrik". "Flygplatsens hemsida hackad av IS". Men hur ser det ut med säkerheten på din hemsida? Och vad kan du göra för att förbättra den? Vi har talat med Smodes säkerhetsexpert, Kim Holm.

Kim, stämmer det att antalet attacker mot hemsidor har ökat på senaste tiden?

- Ja, tyvärr stämmer det. Det pratas mycket i branschen om det och vi hör allt oftare om stora sajter som har hackats. De stora antivirus-leverantörerna och några av Sveriges största IT-företag har sagt att kriget är förlorat, man kan inte längre skydda sig helt. De beskriver det som att de numera i första hand fokuserar på att övervaka, sanera och uppdatera.


Men innebär det här att även min lilla webbshop kan bli hackad?

- Ingen är någonsin helt skyddad från intrång. För den som ägnar sig åt att förstöra för andra är det oftast intressantare att hacka en stor och välkänd sajt. Ofta kan det dock vara enklare att ta sig in i till exempel en privat blogg. Jämför med en cykeltjuv: det kanske är mer lockande att stjäla en tävlingscykel men betydligt lättare att bryta upp låset på en enklare modell.


Har ni på Smode märkt av den här ökningen?

- Ja, sedan årsskiftet har vi märkt av en markant ökning av intrångsförsök. Hittills har vi lyckats avvärja attackerna utan problem men med anledning av trenden har vi satt ihop ett par olika säkerhetspaket som går att köpa till sin hemsida. 


OK, men hur märker jag om min hemsida är hackad?

- Du ska inte behöva bekymra dig för det själv men om du lägger märke till någonting konstigt ska du anmäla det till oss så fort som möjligt. Det kan vara att det ser konstigt ut när du googlar på ditt eget företagsnamn, eller att du plötsligt har innehåll på hemsidan som inte hör dit.


Hur kan ett säkerhetspaket göra min hemsida säkrare?

- Säkerhetspaketen ger dig ett ännu bättre skydd mot intrång än du har idag, och de kan snabbt detektera och sanera om ett intrång trots allt skulle ske. Självklart gör vi allt inom normalt åtagande för att undvika sådana situationer,  men intrång (och sanering) som sker utanför Smodes kontroll (av tredje part) ingår inte i vårt ordinarie åtagande om drift och förvaltning. Att åtgärda dessa "inbrott" kräver nämligen extra resurser och verktyg som vi tvingas ta betalt för. 


Vad kostar ett sådant paket?

- De säkerhetsuppgraderingar vi rekommenderar varierar lite beroende på sajt och budget, men från 6 000 kr kan vi ge en bra uppgradering till grundskyddet. För stora system har vi även lösningar för uppåt 250 000 kr - då får man verkligen både hängslen och livrem, så att säga.


Hur bra är Smode på webbsäkerhet?

- Vi har sedan snart 10 år levererat webblösningar till ett av världens största finansbolag. Genom systemintegrationer, synkroniseringslösningar och hantering av finansiell data har vi fått möjlighet att verkligen skapa riktigt säker webb.


Vad mer kan jag själv göra för säkerheten?

- Vi kommer att bjuda in till en kostnadsfri informationskväll gällande säkerhet - kom gärna på den. Du kan också beställa en skräddarsydd utbildning om datasäkerhet till ditt eget företag. Sedan kan vi givetvis också börja jobba med ovannämnda säkerhetsuppgraderingar nu direkt om du väljer att beställa det. Som vanligt är du varmt välkommen att kontakta oss ifall du har frågor och funderingar!

Matilda Enqvist

0171 - 510 50

Support

0171 - 510 50


Kunduppgifter
Jag godkänner att denna information får hanteras av Smode Webbyrå enligt deras integritetspolicy
 
Skicka
51