SEO-analys!
Vi gör en bedömning av dina chanser att nå toppen på olika sökord och tar sedan fram en handlingsplan. Du kan därefter välja att implementera strategin på egen hand, eller ta hjälp av oss.
Från 3 900 kr + moms


Utbildningar
Just nu erbjuder vi endast online-utbildningar. Kontakta oss för mer information. 

ARTICLE
307
7a31341bdf31179a765a32a85ffcf0f7
Tillbaka

Bra foton på hemsidan fångar kunden

Vi lever i en tid där vi konstant fyller på flödena i de sociala medierna med foton, foton, foton. Men hur bör vi tänka på hemsidor? Måste man ha foton där med, och vilken typ av foton? Hur många bilder är lämpligt, och hur stora ska bilderna vara? Vi har hört oss för med medarbetarna på Smode.

Bilder på webben en självklarhet idag

Det fanns en tid för inte så länge sedan när bilderna på hemsidorna behövde vara så små som möjligt för att hemsidan och mobilversionen inte skulle bli för långsamma. Sedan dess har massor hänt. Nu är det användarna själva som står för det mesta av bildmaterialet på webben, tänk bara på Instagram, Facebook och barnens favorit Snapchat. Och plötsligt klarar våra datorer, telefoner och surfplattor av betydligt större bilder, snygga bilder, uttrycksfulla bilder. 

Matilda, du är ju fotograf. Hur ser det ut med bilder på hemsidor idag?

- Det är väldigt olika. Vill man sälja produkter via hemsidan behöver man självklart ha foton på produkterna. Men en stor del av hemsidorna överlag saknar fortfarande bilder som lever upp till vår tids standard. 

Hur stora bilder kan man ha idag?

- Det är oftast onödigt att tynga ner en hemsida med väldigt tunga bilder, bildstorleken behöver fortfarande anpassas till mediet. Men det finns absolut ingen anledning längre att ha små suddiga bilder av låg kvalitet, den perioden är definitivt förbi.

Bra foton gör skillnad

Hur ska jag tänka ifall jag vill förbättra min hemsida med nya bilder?

- Vilka bilder man ska lägga upp på en hemsida är inte alltid självklart. Om du har en skobutik behöver du så klart bra bilder på skor, kunden vill kanske även kunna se dem från olika håll. Om du är till exempel psykolog eller advokat är det däremot inte lika enkelt. Dina klienter vill högst antagligen inte vara med på bild, och att köpa bilder på människor från en bildbank ger ofta en plastig känsla. Vårt bästa råd är att du kontaktar oss så pratar vi vidare om vilken typ av bilder just du behöver, så ordnar vi det.

Kan man inte bara lägga upp egna stämningsfulla bilder i sådana fall?

- Det kan man göra, men ofta finns det mer säljande lösningar. Bra bilder gör skillnad, de är en del av marknadsföringen. Precis som med bra texter kan bra bilder bidra till att kunden anlitar dig. Vi kommer gärna ut till dig och tar bilder som berättar mer om din verksamhet än vad en strand eller blomma gör.

Exempel?

- Vi kan ta foton där fokus inte ligger på personerna på bilden utan på miljön, en aktivitet eller ett föremål. På så vis får du med människor i bild, men man ser inte vem det föreställer. Det är också ett smart grepp ifall man vill fota personalen in action. Slutar medarbetaren behöver du inte byta ut bilden bara för det.

Men om jag nu säljer skor då. Hur kan Smode hjälpa mig då?

- Med produktbilder är det viktigt att föremålet syns väl mot en ofta enhetlig bakgrund. Sådana bilder tar man bäst i studio. Vi har en fotostudio där vi har specialiserat oss på bilder till webbshoppar och produktkataloger.

Google gillar också bilder

Catharina, vad betyder bilder för min placering på Google?

- Google kanske inte har så stor koll på det konstnärliga i en bild men premierar alltid bra innehåll. En bild per sida ger alltid en liten fördel i samband med optimering. Som optimerare ger det mig dessutom möjlighet att lägga in en så kallad alt-text i koden, där värdefulla nyckelord kan ingå. Här finns även möjlighet till bildtext och länkning.

Finns det fler fördelar med bilder?

- Ja, din bild kanske dyker upp i Googles bildresultat också. Och vid delning i sociala medier kommer din bild att synas, det lockar definitivt till fler klick än en statusuppdatering utan bild. Men framför allt är bilden värdefull när besökaren väl kommer till sidan. Tänk själv att du kommer till en tandläkarhemsida helt utan bild. Rätt trist, eller hur? Eller till en sida med bilder på borrar och en tom tandläkarstol. Då söker åtminstone jag mig till någon annan mottagning. Men en bild på en leende tandläkare, eller glada barn som leker med tandläkarspeglar? Det känns rätt tryggt och bra, den kör jag på.

Kontakta oss om fotografering

Matilda Enqvist

0171 - 510 50

Support

0171 - 510 50


Kunduppgifter
Jag godkänner att denna information får hanteras av Smode Webbyrå enligt deras integritetspolicy
 
Skicka
51