SEO-analys!
Vi gör en bedömning av dina chanser att nå toppen på olika sökord och tar sedan fram en handlingsplan. Du kan därefter välja att implementera strategin på egen hand, eller ta hjälp av oss.
Från 3 900 kr + moms


Utbildningar
Just nu erbjuder vi endast online-utbildningar. Kontakta oss för mer information. 

ARTICLE
306
60d15c06d4d16b621e585795119dc66e
Tillbaka

Mobilanpassade hemsidor ger fler kunder

Det talas mycket om att hemsidor bör vara mobilanpassade, eller responsiva, idag. Webbyråer varnar för att du kan halka ner på Google och tappa kunder om du inte låter mobilanpassa din hemsida. Men hur ligger det till egentligen? Och vad bör du göra? Vi har frågat vår Google-strateg och vår grafiker.

Har alla Smode-kunder automatiskt en mobilanpassad hemsida, Sofia?

 

- Nej, mobilanpassning är ett tillägg men det är någonting vi rekommenderar alla våra kunder numera. Och äldre hemsidor som byggdes innan det blev vanligt med smarta telefoner är nästan aldrig mobilanpassade. Därför har vi just nu ett specialerbjudande till vår kunder för att göra den här anpassningen.

Catharina, är det sant att Google numera straffar hemsidor som inte är mobilanpassade?

- Google har det senaste året börjat premiera hemsidor som är mobilvänliga. Det innebär att din hemsida kan halka neråt i resultaten när en kund googlar efter till exempel dina produkter via sin mobil eller surfplatta, ifall hemsidan inte är mobilvänlig. På så vis kan du tappa kunder. Det innebär däremot inte att Google straffar dig ifall kunden googlar på sin dator.


Men jag kommer högre på Google om hemsidan är mobilanpassad?

- Ja, och nej. Alltså, en mobilanpassad hemsida är på alla sätt bättre, med tanke på att de flesta ibland surfar med mobilen och surfplattor. Är din hemsida för jobbig att använda via mobilen finns det risk för att kunden söker sig vidare till någon annan. Men hemsidan måste ju vara sökmotoroptimerad för att du ska kunna hittas på vissa sökord. Enbart mobilanpassning räcker inte.


Okej, jag förstår. Men vad menar Google med mobilvänlig?

- Förmodligen exakt samma som du. Att det ska vara bekvämt att surfa med mobilen. Att det ska vara enkelt att boka resor, köpa saker eller läsa tidningen. Du vet det där när man ska läsa något i mobilen och texten är så liten att det inte går att se? Eller att man får scrolla i sidled. Eller att länkarna är för små för dina fingrar. Det är sådant Google vill få bort.


Sofia, är det något särskilt man som beställare behöver tänka på vid mobilanpassning?

- Nej, egentligen inte. Vi är vana vid att anpassa både nya och gamla hemsidor och i de flesta fall får vi fria händer. Ibland händer det att någon kund själv har en tydlig bild av hur man vill ha det, till exempel att man vill skippa bildspelet på startsidan när hemsidan visas i mobiltelefoner och små surfplattor. Eller man kanske vill ha menyn längst ner i stället för högst upp, sådana saker.


Är det svårt att anpassa gamla hemsidor?

- Att anpassa en vanlig gammal hemsida behöver inte vara svårt, men man behöver ta hjälp av en expert för att det ska bli bra. Det krävs en del tekniskt kunnande och ett öga för att se hur allt ska placeras så att det blir användarvänligt och ser bra ut. Ibland är det knepigare. Det kan hända att man behöver ändra lite på hemsidan först, det beror lite på hur den är uppbyggd. Sedan är det också så att olika webbläsare kan ställa till det, det kan se olika ut i till exempel en iPhone och en Samsung. Här får man göra lite ”special tweaking”, som vi säger på webbjargong.


Till vilka typer av skärmar anpassar ni?

- Vi anpassar till alla mobila enheter, alltså alla typer av smartphones, paddor och så vidare.


Anpassar ni även till storbildsskärmar, till exempel sådana som används på stan till reklam?

- När vi talar om mobilanpassning är det i de flesta fall frågan om anpassning till mindre skärmar. Men vi kan naturligtvis också göra det motsatta, absolut!


Vad behöver man tänka på då, ifall man vill beställa anpassning till stor skärm?

- Kvaliteten på de bilder eller filmmaterial man vill visa måste i så fall vara väldigt bra. Har bilderna för låg upplösning kommer det att se otroligt suddigt ut. Det är nog det viktigaste i det fallet.


Är din hemsida mobilanpassad?

Om inte, hör gärna av dig till oss redan idag. Fram till 15 april 2016 erbjuder vi nämligen våra befintliga kunder mobilanpassning till specialpriset 4 000 kr - kontakta oss så planerar vi in en uppgradering av din hemsida.

Är du osäker på om hemsidan är anpassad eller inte? Gör ett test hos Google, eller mejla oss.

Matilda Enqvist

0171 - 510 50

Support

0171 - 510 50


Kunduppgifter
Jag godkänner att denna information får hanteras av Smode Webbyrå enligt deras integritetspolicy
 
Skicka
51